23948sdkhjf

Københavns Kommune afslører lønsnyd hos transportvirksomheder

Der er snyd med transportopgaver som levering af dagligvarer til udsatte borgere, flytning af kontormøbler og taxakørsel af børn og unge

Snydere med løn eller arbejdstid i mere end ni ud af ti tilfælde medførte krav om efterbetaling til medarbejderne på knap 4,4 millioner kroner, viser kommunens årsrapport om social dumping for 2021. 

Der er snyd med transportopgaver som levering af dagligvarer til udsatte borgere, flytning af kontormøbler og taxakørsel af børn og unge til specialtilbud.

Det er samtidig også de områder, som kommunens indsatsteam mod social dumping har holdt et ekstra skarpt øje med det seneste år. Tidligere har kommunens kontroller primært været målrettet bygge- og anlægsbranchen samt rengøringsområdet.

Indsats stadig nødvendigt

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) mener, at tallene sætter en tyk streg under, at indsatsatsen mod social dumping fortsat er nødvendig:

- Social ansvarlighed er afgørende for mig, siger hun ij en kommentar til årsrapporten.

- Som kommune vil vi sikre ordentlige arbejdsforhold for alle, og vi vil modarbejde social dumping. Alle medarbejdere, der leverer til Københavns Kommune, skal have tryghed for at vi lever op til reglerne på det danske arbejdsmarked.

- Jeg er derfor glad for, at vores kontroller sikrer en efterbetaling til de medarbejdere, som er blevet snydt. Det viser, at vores indsats er både effektiv og nødvendig - og sender et klart signal, siger Sophie Hæstorp Andersen (S) .

Næsten alle er samarbejdsvillige

Den styrkede kontrolindsats på transportområdet har ført til afsløringer af snyd med løn eller arbejdstid i 121 ud af 122 såkaldte dokumentkontroller, hvor indsatsteamet på baggrund af en konkret mistanke kræver, at leverandøren dokumenterer en medarbejders lønudbetalinger og arbejdstider.

Taxiområdet er et af de områder, hvor har indsatsteamet har fundet overtrædelser i mere end ni ud af ti dokumentkontroller; men virksomhederne har været samarbejdsvillige og er indgået i en konstruktiv dialog med kommunen.

Medarbejderne er blevet efterbetalt, og der er fremlagt planer for at oprette egenkontrol i mange af virksomhederne.

Anderledes forholdt det sig i en sag om en vareleverandør, hvor kommunen tidligere på året ophævede samarbejdet på grund af social dumping. Her har indsatsteamet stillet krav om efterbetaling på over fire millioner kroner fordelt mellem 72 medarbejdere.

Samtidig er leverandøren blevet tildelt dagbøder siden oktober 2021, da virksomheden ikke har fremvist timesedler og anden løndokumentation for de ansatte til trods for gentagne opfordringer fra kommunen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.126