23948sdkhjf

Lad private hente skraldet

Direktør i ATL Lars William Wesch kommer med en opfordring ovenpå det netop overståede kommunalvalg

Tillykke med valget til alle byrådsmedlemmer rundt omkring i landet. Når I inden længe tager fat på sagsbunkerne, skal I huske, at konkurrence er med til at sikre den højeste kvalitet til den bedste pris.

Denne lille påmindelse er nødvendig, fordi flere kommuner i øjeblikket flirter med tanken om at lade kommunens egne medarbejdere stå for indsamlingen af husholdningsaffald. Nogle kommuner har allerede gjort alvor af tankerne.

Når det gælder indsamlingen af dagrenovation, er der en hel stribe private virksomheder i Danmark, som har den nødvendige erfaring og ekspertise. De er med andre ord eksperter i at levere netop denne service. Samtidig er der næsten altid flere private virksomheder, som byder på affaldsindsamlingen, når den kommer i udbud. Det sikrer, at indsamlingen sker til konkurrencedygtige priser.

Det er en klassisk diskussion i byrådene, om opgaverne skal udliciteres ellers løses af kommunens egne medarbejdere. Men det risikerer at det bliver både dyrere og dårligere for borgerne, hvis kommunerne tager opgaven med at indsamle dagrenovation tilbage.

Vi har længe passeret det tidspunkt, hvor alt husholdningsaffald blev smidt i den samme sæk, som blev hentet én gang om ugen. Nu bliver affaldet sorteret i mange forskellige fraktioner. Det stiller krav til, hvordan skraldebiler og skraldespande er indrettet, og hvordan arbejdet bliver tilrettelagt.

I de kommende år vil vi uden tvivl se en hastig udvikling inden for sektoren, og der bliver allerede nu brugt mange kræfter på at udvikle de bedste løsninger.

Private virksomheder konkurrerer netop om at finde de bedste løsninger. Hvis en kommune fjerner konkurrencen ved selv at løse opgaven, risikerer de også, at udviklingen går i stå. Derfor bør de nyvalgte byråd aldrig være i tvivl om, at skraldet skal hentes af private renovationsselskaber.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08