23948sdkhjf

Lastbilsalg ramt af corona

I april 2020 fik 331 nye lastbiler asfalt under dækkene. Det er 25,1 procent færre end i april 2019, hvor der blev indregistreret 442 lastbiler.

Ser man på registreringstallene fra årets første fire måneder ligger salget 16,7 procent under samme periode af 2019. Indtil videre er der kommet 1.454 nye lastbiler ud på de danske veje i 2020 mod 1.744 lastbiler i januar-april sidste år.

Læs også: Salget af varebiler styrtdykker

Ser positive tendenser
- Selv om lastbilsalget faldt 25,1 procent i april 2020, var antallet af indregistreringer "kun" syv procent lavere i den forgangene måned end gennemsnittet for en april måned i perioden 2010-2020, fortæller Gunni Mikkelsen, direktør i De Danske Bilimportører.

- Lastbiler har en længere leveringstid end personbiler, og dermed opstår en lidt forsinket reaktion i indregistreringerne. Kunderne modtager således de lastbiler, de har bestilt for længe siden. Endvidere er nogle erhverv mere ramt end andre.

- Vi kan se, at nye ordrer er væsentlig lavere end normalen, fortsætter Gunni Mikkelsen, som vurderer faldet til at være lidt mere end 50 procent.

- Vi ser dog allerede nu positive tendenser. Det er vores vurdering, at vi vil se en stigende interesse, men fortsat lave tal for leverancerne på det danske marked. Det er også begrundet i, at fabrikkerne har været lukket i en periode, om end de fleste er i gang igen på reduceret kapacitet.

- Vi ser et fald i nye kontrakter, da der i den seneste periode har været lavere aktivitet, og samtidig vælger flere at forlænge deres eksisterende kontrakter, frem for nyanskaffelse.

Salg af små lastbiler stiger
Trods den generelle nedgang for lastbilsalget i april 2020 sammenlignet med april 2019 har de lette lastbiler op til 16 ton faktisk oplevet en lille stigning på 4,2 procentpoint.

Lastbilerne med en samlet totalvægt over 24 ton, som udgjorde 68,6 procent af nyregistreringerne i april 2020, oplevede omvendt et tab på 3,1 procentpoint af markedet sammenlignet med april 2019.

Lastbilerne i spændet fra 16-24 ton afgav en markedsandel på 1,1 procentpoint.

Bussalget i bund
Efter de første fire måneder af 2020 ligger bussalget 40 procent under sidste års niveau, med i alt 129 nyregistrerede busser. I april blev det kun til 15 nye busser, mod 47 sidste år.

- Analyser og tolkninger af bussalget vil altid være behæftet med en del forbehold, da man arbejder med forholdsvis små salgstal, siger Gunni Mikkelsen.

- Det totale bussalg afhænger meget af enkelte ordrer og leverancer, hvorfor man bør forholde sig til udviklingen over en længere periode.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14