23948sdkhjf

Landets bilister bruger motorvejene flittigt

Vi kører mere og mere, og især på motorvejene stiger trafikken. Det viser nye tal fra Vejdirektoratet
I 2015 steg trafikken på vejene markant. På landsplan steg den samlede vejtrafik med 2,9 %, og på motorvejene har trafikvæksten været endnu højere. Faktisk viser Vejdirektoratets tal, at hovedparten af de ekstra kilometer er kørt på motorvejene, hvor trafikken er steget med mere end 6 % i 2015.

Motorvejene tager trafikvæksten
Det er op imod en tredjedel af alle kørte kilometer, der i dag køres på motorvejene, selvom de udgør mindre end 2 % af vejnettet i Danmark.

- Vi kan se på tallene, at trafikken på de danske motorveje fortsat stiger. Det understreger, at regeringens fokus på at investere i vejene er den rigtige vej at gå, og det vil vi prioritere, så snart der igen er luft i budgettet til det. Effektiv transport af personer og gods er vigtig for væksten og jobskabelsen i Danmark, siger transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt.

Den høje trafikvækst på motorvejsnettet har efterhånden stået på i en del år. Afdelingsleder i Vejdirektoratet Kasper Rosenstand oplyser, at siden 2005 er motorvejstrafikken steget med mere end 35 %.

En del af væksten i motorvejstrafikken skyldes naturligvis den løbende udbygning af motorvejsnettet, som er med til at flytte trafik fra mindre veje til motorvejene.

Erhvervslivet sætter gang i hjulene

Den støt stigende trafik på motorvejsnettet hænger også sammen med, at motorvejene fungerer som rygraden i erhvervslivets transportnet og binder de større byer, landsdelene og erhvervsområder sammen. De udgør ligeledes de centrale forbindelsesveje til havnene og grænseovergangene.

- Når det går bedre med dansk økonomi, så kommer der flere i beskæftigelse, og handelen med udlandet vokser. Det giver mere trafik på motorvejsnettet i form af flere pendlere og flere godstransporter mellem landsdelene og til og fra udlandet, forklarer Kasper Rosenstand.

Især den internationale vejgodstrafik er vokset i 2015. Der er registreret en stigning i lastbiltrafikken over grænserne på 4,7 procent i forhold til 2014.

Mere mobile

Den spirende økonomiske vækst betyder også, at flere af os har behov for at være mere mobile og derfor har anskaffet os en bil.

- Når flere er kommet i arbejde, og der er langt til og fra jobbet, så vælger husstanden at anskaffe bil eller måske bil nr. 2. Det giver naturligvis også mere trafik på vejene, fortæller Kasper Rosenstand.

I 2015 blev der nyregistreret 207.000 nye personbiler - det er 10 % flere end i 2014.

- Heldigvis er de mange nye biler mere trafiksikre og energieffektive end de ældre biler, tilføjer Kasper Rosenstand.

- Eksempelvis kører de nye benzinbiler, der blev solgt i 2015 i gennemsnit 45 % længere på literen end de biler, der blev købt i 2007.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.38