23948sdkhjf

Oldermanden og den "fede dame"

Den slagfærdige Jørgen K. Jensen synger på sidste vers efter 44 år som laugsbisider.

En noget slidt floskel, der stammer fra operaens verden, siger, at en god fest først slutter, når den fede dame har sunget. Intet er afgjort, før det er helt slut. Nu synger hun på allersidste vers for den slagfærdige oldermand Jørgen K. Jensen i Danmarks eneste tilbageværende vognmandslaug - det nu 543 år gamle men stadigt livskraftige Kjøbenhavns Vognmandslaug.

Oldermanden, som fylder 76 år i april, ser gerne en yngre på posten. Helst en som ikke skal slås med den nye amerikanske præsident Joe Biden på 78 år om hvem, der er mest livskraftig.

Når Jørgen K. Jensen forlader posten som oldermand på laugsforsamlingen i år, sætter han sig tungt på 1. pladsen over længden af bestyrelsesposter i vognmandserhvervet. Også den, der i efteråret lidt uretfærdigt blev tildelt hans gamle krigskammerat Ole Frederiksen, formand i Frederiksborg Vognmandsforening, som markerede sig med et 40 års jubilæum som bestyrelsesmedlem.

En rekord, der i flere transportmedier blev omtalt som markant, bl.a. i Transportmagasinet.

Ikke hans kone

Nu går oldermanden ikke op i personlige rekorder, men jeg er blevet "hvisket i øret" af en særdeles pålidelig kilde, at han har været laugsbesider - et andet ord for bestyrelsesmedlem - i ikke færre end 44 år.

Han har også en del organisatoriske sidegevinster. Laugsmedlem i 50 år, viceoldermand i to omgange på i alt 14 år og oldermand i 15 år. Desuden har han været bestyrelsesmedlem og kritisk revisor i DTL.

Den pålidelige kilde er ikke hans kone.

Jørgen K. Jensen er valgt som nr. 85 i den lange række af københavnske oldermænd. Den første oldermand hed også Jensen og sad på posten i 40 år. Han må have været en livskraftig herre, da den gennemsnitlige levealder på det tidspunkt var ca. 50 år.

Gode læremestre

Ingen skal være i tvivl om, at Jørgen K. Jensen er laugsmedlem langt ind i sjælen. Andet kan man heller ikke være med de tre drevne oldermænd Ole Norgarth, Bent Heick Hansen og Anker M. Jensen som læremestre. Ud over den laugsmæssige hjernevask kom han også i den bedste organisatoriske mesterlære.

Som sine forgængere har han en udviklet sans for at markedsføre Vognmandslauget, der er en af de største organisatoriske enheder i Dansk Transport og Logistik. Han ved også, hvad laugsmedlemmerne fagligt mener og tænker, og hvor skoen forretningsmæssigt trykker. Han har et veludviklet oldermands-gen for, hvad er sker i transporterhvervet og hvornår, der skal sættes ind.

Jørgens Syngepiger

Hans kommunikation er baseret på direkte tale uden politiske indpakninger. Han anvender samme forenklede og forståelige sprog til den fagligt engagerede chauffør som til ambitiøse direktører og til politikere, uanset om de er nuværende eller forhenværende ministre. Altid med et stænk af sin medfødte københavnske charme.

Menneskene er på mange måder ens uanset arvede, medfødte eller tilegnede muligheder og evner. For at blive i kunstens verden på det lidt mere folkelige plan er dronning Margrethe til Cirkus Nemo med Søren Østergaard, som har fået ridderkors for sin overdrevne platte kunst.

Oldermanden derimod foretrækker syngepigerne i Sangerindepavillonen på Bakken. En forlystelse helt tilbage fra 1877. Smagsmæssigt er der kun tale om nuanceforskelle mellem Amalienborg og Greve.

Han har endnu ikke haft lejlighed til at tale direkte med Majestæten om kunst eller andre ting, men skulle det komme dertil, vil hun med garanti stå tilbage et særdeles positivt indtryk af både Jørgen K. Jensen og af Lauget.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11