23948sdkhjf

Danske veje forfalder for en halv million kroner om dagen

Kommunerne sætter kvaliteten af vejene over styr, viser en undersøgelse fra Grontmij Carl Bro. Det vil koste 2,2 milliarder kr. om året i ti år at rette op på hele det kommunale vejnet – men en rundspørge blandt kommunerne viser ingen ekstrabevillinger.
Situationen er så alvorlig, at Grontmij Carl Bro råder til at prioritere de bedste veje i stedet for at lappe på de allerede ødelagte.

I 2007 overtog kommunerne ansvaret for amtsvejene, der på det tidspunkt var i rimelig god stand. I de første år kunne kommunerne undlade langsigtet vedligehold, uden at det kunne ses.

- Kommunernes besparelser kommer til at koste dyrt, siger Jørn Riishede Kristiansen, der er markedschef i Grontmij Carl Bro.

- Det er langt dyrere at reparere end at vedligeholde, Vores beregninger viser, at det på landsplan nu vil koste omkring 2,2 milliarder kr. hvert år i ti år at fjerne det stadigt voksende efterslæb på vedligeholdelsen.

Nuværende budgetter er ikke nok

I alt 17 kommuner dækkende 17,5 procent af det samlede kommunale vejnet i Danmark indgår i undersøgelsen.

De 17 kommuner er repræsentative, hvad gælder både den geografiske fordeling og sammensætningen mellem byveje og veje på landet.

Resultatet af undersøgelsen viser, at de nuværende budgetter til vejvedligeholdelse ikke er nok til at holde vejenes stand på det nuværende niveau. Samtidig synes der ikke at være afsat ekstra midler til vejene i de kommunale budgetter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064